از اميرالمؤمنين علي (ع) روايت شده كه نگوييد: « رمضان » زيرا شما نمي دانيد رمضان چيست؟ و هركه چنين بگويد بايد با صدقه دادن و روزه گرفتن كفاره دهد ، به جاي « رمضان » همانگونه كه خداوند فرموده بگوييد: « ماه رمضان » .
اعمال اين ماه زياد است... اما برخي از آنها بنا به نقل از مفاتيح الجنان موارد زير ميباشد :
- در اين ماه دعا و صلوات و استغفار بسيار بايد نمود و لآإِلهَ إِلاَّ اللهُ بسيار بايد گفت.
- مستحب است در اين ماه بعد از نماز شام افطار کند مگر آنکه ضعف بر او غلبه کرده باشد يا جمعي منتظر او باشند.
- آنکه در وقت افطار دعاهاي وارده آنرا بخواند از جمله آنکه بگويد:
خدايا براي تو روزه گرفتم و به روزي تو افطار مي کنم و بر تو توکّل دارم. تا خدا عطا کند به او ثواب هر کسي را که در اين روز روزه داشته و اگر دعاي اللّهم رب النورِ العظيم را بخواند فضيلت بسيار يابد.
- روايت شده که حضرت اميرالمؤمنين عليه السّلام هر گاه ميخواستند افطار کنند مي گفتند : بسم الله اللهم لک صمنا و علي رزقک افطرنا فتقبل منا انک انت السميع العليم .
- افطار کند با چيز پاکيزه از حرام و شبهات ، و بهتر آنست که بخرماي حلال افطار کند تا ثواب نمازش چهارصد برابر گردد و بخرما و آب و به رطب و بلبن و به حلوا و به نبات و به آب گرم بهر کدام افطار کند نيز خوب است.
- در لقمه اول بگويد بسم الله الرحمنِ الرَّحيم يا واسع المغفره اغفرلي تا خداوند او را بيامرزد و در خبر است که در آخر هر روز از روزهاي ماه رمضان خدا هزار هزار کس را از آتش جهنم آزاد ميکند پس از حقتعالي بخواه که ترا يکي از آنها قرار دهد .
- در وقت افطار سوره قدر بخواند .
- روايت شده که جناب امام سجاد (ع) چون ماه رمضان داخل ميشد تکلم نمي کرد مگر بدعاء و تسبيح و استغفار و تکبير .
- بايد اهتمام بسيار نمود به عبادت و نافله هاي شب و روز .